نوشت افزار

معرفی انواع مداد و کاربرد آنها

معرفی انواع مداد و کاربرد آنها

مداد برای قرن ها ابزار ضروری برای هنرمندان، نویسندگان و دانش آموزان بوده است. آنها همه کاره، قابل حمل هستند و طیف وسیعی از کاربردها را ارائه می دهند. در این مقاله، انواع مداد، ویژگی های منحصر به فرد وکاربردهای متنوع آنها را بررسی خواهیم کرد. چه یک هنرمند مشتاق یا یک نویسنده حرفه ای باشید، درک انواع مدادها به شما کمک می کند تا انتخاب های آگاهانه ای در خلق شاهکارهای خود داشته باشید.

انواع مداد:
مداد گرافیتی,مداد رنگی,مداد مکانیکی ,مداد تخصصی

مدادهای گرافیتی:

مداد گرافیتی رایج ترین و پرکاربردترین نوع از انواع مداد است،آنها در سطوح مختلفی از سختی موجود هستند که با مقدار عددی یا کد حرفی مشخص می شوند. سختی یک مداد گرافیتی تیرگی و نرمی خط تولید شده را تعیین می کند.اگر حرف روی مداد H باشد هر چه عدد کنار حرف H بیشتر باشد، گرافیت کمتر و خاک رس بیشتر خواهد بود.اگر حرف روی مداد B باشد هر چه عدد کنار آن بیشتر باشد گرافیت بیشتر و خاک رس کمتر خواهد بود.
مدادهای گرافیتی نیز در درجه های گرافیت مختلفی وجود دارند که از9H (سخت)تا 12B (نرم) متغیر است.
Hمخفف سختی است، در حالی که B نشان دهنده سیاهی است. هر چه مقدار H بالاتر باشد، علامت روشن تر است و هر چه مقدار B بالاتر باشد، لید تیره تر و نرم تر است. این طیف گسترده ای از درجه های گرافیت به هنرمندان اجازه می دهد تا به انواع سایه ها و بافت ها در نقاشی های خود دست یابند.قابلیت سایه زنی مدادهای گرافیتی جنبه مهم دیگری است که باید در نظر گرفت.با تکنیک مناسب، هنرمندان می توانند با تغییر فشار اعمال شده به مداد، سایه و جلوه های تونال واقع گرایانه ایجاد کنند. فشار سبک باعث ایجاد سایه های ظریف و ظریف می شود، در حالی که فشار سنگین باعث ایجاد مناطق پررنگ و تیره می شود. این تطبیق پذیری مدادهای گرافیتی را برای نقشه کشی، طراحی و سایه زدن در میان هنرمندان مورد علاقه قرار می دهد.

تاریخچه مداد طراحی

مداد طراحی جزو ابزارهای نقاشی بسیار ساده ای می باشد که با استفاده از آن می توان تصاویر حرفه ای و خارق العاده ای را خلق نمود. این مداد ها توانایی ترسیم خطوط باریک و پهن یا سطوح تیره و روشن را دارا می باشند و به دلیل حرکت روان کشیدن نقاشی با استفاده از آنها بسیار راحت انجام می شود. برای تولید مداد طراحی ماده ‌ای به نام گرافیت مورد استفاده قرار می گیرد.
گرافیت یک ماده طبیعی است که حدوداً در سال ۱۵۰۰ میلادی کشف شده است و اولین مدادهایی که با استفاده از این ماده طبیعی تولید شده بودند از بدنه مجزا برخوردار نبودند و برای تولید آنها از گرافیت خالص استفاده شده بود. به دلیل آنکه گرافیت در حین استفاده به دست انسان رنگ پس می داد، کار کردن با آن نسبتاً دشوار بود. به همین خاطر در قرن شانزدهم میلادی هنرمندان برای آنکه بتوانند با استفاده از گرافیت اقدام به ترسیم نقاشی های مختلف کنند آن را با مقداری خاک رس ترکیب کردند و با حرارت دادن آنها ماده جدیدی حاصل کردند که از آن برای ترسیم طراحی های مختلف خود استفاده می نمودند.
دلیل این امر هم این بود که استفاده از گرافیت خالص برای ترسیم خطوط مختلف نسبتاً سخت بود و خطوطی که با استفاده از این گرافیک ها ترسیم می شد از کیفیت چندانی برخوردار نبود. با اضافه کردن خاک رس به گرافیت درصد سختی گرافیت افزایش پیدا کرد و استفاده از آن برای طراحی راحت تر شد. علاوه بر این برای آنکه بتوان راحت تر از این گرافیت ها استفاده نمود اقدام به طراحی یک پوشش چوبی برای آن نمودند و بدین وسیله از پس دادن رنگ گرافیت به دست نیز پیشگیری به عمل آوردند.
روشی که امروزه برای تولید مداد های طراحی از آن استفاده می شود دقیقاً همین شیوه می باشد. منتها با این تفاوت که برای تولید مداد های طراحی به جای دست از دستگاه های پیشرفته و به روز استفاده می شود و مداد هایی که تولید می شوند هم از درجه کیفی بسیار بالایی برخوردار می باشند. برای آنکه بتوان مداد طراحی در اشکال و انواع مختلف را به بازار عرضه کرد، تولیدکنندگان درصد خاک رس متفاوتی را برای تولید این مدادها با گرافیت ترکیب می نمایند.

انواع مداد طراحی

همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره کردیم امروزه شاهد عرضه انواع مختلفی از مداد طراحی به بازار هستیم و هر یک از این مدادها از خصوصیات و ویژگی های متفاوتی برخوردار می باشند. مثلا برخی از آنها پررنگ تر بوده و برخی کمرنگ تر می باشند یا برخی آن از آنها سخت تر بوده و برخی دیگر از حرکت نرم و روان تری برخوردار هستند. اگر به نوشته های ریزی که بر روی مداد های طراحی درج شده توجه کرده باشید متوجه می‌ شوید که هر مداد طراحی از علامت اختصاری مخصوص خود برخوردار می باشد. امروزه تولید کنندگان مداد طراحی از علائم اختصاری H، B، HB و F برای نشان دادن مدل های مختلف مداد طراحی خود استفاده می نمایند. اعداد فوق در واقع میزان نرمی و سختی، خشکی و چربی مداد را مشخص می‌کنند و اگر با ویژگی های هر یک از این مداد ها آشنا باشید در حین خرید می توانید مدادی را که دقیقاً مطابق با نوع نیازتان می باشد را خریداری نمایید. بنابراین دانستن معنای این حروف اختصاری بسیار مهم و ضروری می باشد. در ادامه قصد داریم تا هر یک از این علائم را به صورت کامل برای شما توضیح دهیم و موارد کاربرد آنها را نیز برای شما عنوان کنیم.

مداد های گروه H

سخت ترین مداد های طراحی، مداد های H هستند که بر روی آنها علامت اختصاری H درج شده است. این موضوع به این معنی است که برای تولید این مدادها درصد خاک رس بیشتری با گرافیت ترکیب شده است و همین موضوع سبب شده تا میزان سختی این مدادها بسیار بالا باشد. لازم به ذکر است که خطوطی که توسط این مدادها ترسیم می‌ شوند کمرنگ می باشند و دلیل این امرهم پایین بودن میزان گرافیک آنها می باشد. برای نشان دادن درجه سختی مداد های H از اعداد طبیعی استفاده می شود. مثلاً مداد H9 نسبت به مداد H2 از میزان خاک رس بیشتری برخوردار می باشد و به همین خاطر مدادهای H9 کم‌ رنگ‌تر از مدادهای H2 است. از جمله موارد کاربرد مداد H9 می توان به استفاده از آن برای کشیدن طرح های خطی مثل طراحی های مهندسی و طراحی های اولیه اشاره نمود. مداد های طراحی H بهترین گزینه برای طراحی مبتدیان به شمار می‌ روند.

مداد طراحی   B

از جمله موارد کاربرد مداد طراحی B می توان به استفاده از آنها برای طراحی سیاه قلم اشاره نمود. مداد های طراحی B از میزان گرافیت بیشتری برخوردارند و درصد خاک رس آنها کمتر می ‌باشد و به همین خاطر نوک این مدادها نرم تر از مدادهای H می باشد. از جمله نکات قابل ذکر در خصوص این مدادها می‌توان به این نکته اشاره کرد که مداد های B هیچگونه سیاهی از خود بر روی کاغذ پخش نمی کنند. علاوه بر این شماره بندی مدادهای گروه B برعکس مدال ‌های گروه H می باشد و هر چه شماره این مدادها افزایش پیدا کند، مداد های فوق میزان رنگ بیشتری از خود بر روی کاغذ به جای خواهند گذاشت. به دلیل اینکه میزان رنگی که از طریق این مدادها به کاغذ انتقال پیدا می کند بیشتر است، افرادی که از مهارت لازم و کافی برای ترسیم نقاشی های مختلف برخوردار هستند و به نوعی حرفه ای می باشند از مداد های فوق استفاده می کنند. افراد حرفه ‌ای با خرید ست کامل مداد های طراحی سعی می کنند تا طراحی های دقیق تر با جزئیات بهتری را را ترسیم کنند و آن را در معرض دید عموم قرار دهند.

مداد HB
مداد های HB در واقع همان مداد های معمولی هستند که اکثر ما از آنها استفاده می نماییم. درصد ترکیب خاک رس و گرافیک در این مدادها به نحوی انجام شده تا هم مداد از رنگ پذیری و نرمی خوب و مناسبی برخوردار باشد و هم میزان سختی مداد به نحوی باشد که در حین استفاده آن زود نشکند و بتوان از آن راحت استفاده نمود. با وجود اینکه مدادهای HB اغلب توسط هنرمندان برای کشیدن طراحی های مختلف استفاده می‌ شوند، اما به دلیل ویژگی های ممتاز و برجسته ای که این مدادها دارا هستند شاهد استفاده از آنها برای نوشتن معمولی و روزمره نیز هستیم.
طراحان و هنرمندان از مداد HB برای کشیدن سایه های متوسط استفاده می نمایند. این مداد در سطح مقطع های گوناگونی تولید و به بازار عرضه شده و معمولاً گروه سنی کودک و نوجوان مدادهای HB با سطح مقطع دایره ای را برای نوشتن های روزمره خریداری می نمایند. اما طراحان حرفه ای و مهندسین نقشه کش معمولاً مدادهای HB با سطح مقطع مثلثی را برای خرید انتخاب می نمایند.

مداد F

مداد F یا همان FINE POINT جزو مداد های شگفت انگیز موجود در بازار می باشد که از آن برای طراحی استفاده می‌ شود. ترکیبات تشکیل دهنده این مدادها با سایر مداد ها متفاوت است و نوع سخت آنها نسبت به مداد های HB دیرتر فرسوده می‌ شود. به همین خاطر مدادهای F نسبت به مدادهای HB کمتر نیاز به تراشیدن دارند. به دلیل آنکه میزان سختی مداد های F نسبت به مدادهای HB بیشتر است، درصد روان بودن آنها نیز پایین تر می باشد و همین موضوع سبب شده تا میزان فروش مدادهای HB نسبت به مدادهای F بیشتر باشد.

مداد کنته

نوع دیگری از مدادهای طراحی که توسط هنرمندان به وفور مورد استفاده قرار می‌گیرد مداد کنته می باشد. برای تولید مداد کنته از ترکیب مواد شیمیایی، زغال، گرافیت، اکسید آهن و اکسید تیتانیوم استفاده می شود. تولیدکنندگان این مدادها درصد های مختلفی را برای ترکیب مواد ذکر شده در نظر می گیرند و همین موضوع سبب شده تا این مدادها در رنگ بندی های مختلفی در سطح بازار وجود داشته باشند. یکی از تفاوتهای اصلی که بین مداد کنته با مداد زغالی وجود دارد این است که مداد زغالی تنها در رنگ مشکی به بازار عرضه می‌شود ولی مداد کنته در رنگ بندی های گوناگون به بازار عرضه شده است.

مداد های بدون چوب

مداد های بدون چوب شبیه نخستین مداد هایی که بدون لایه محافظ بودن تولید شده اند و از آنها معمولاً برای اسکیس زنی استفاده می شود. گرافیتی که برای تولید این مدادها مورد استفاده می شود از خانواده گروه B می باشد. افراد حرفه ‌ای به این مدادها قلم گرافیکی نیز می‌گویند. نحوه درجه بندی مدادهای بدون چوب به شکل زوج می باشد و برای نمایش آنها از علامت های B2، B4، B6 و B8 استفاده می شود. البته برخی تولیدکنندگان درجه بندی های خاص خود را از این مدادها ارائه نموده اند و مدادهای بدون چوب نیاز به تراشیدن ندارند و این یکی از ویژگی‌های مثبت این مدادها به شمار می رود.

کاربردهای مداد گرافیتی: نقشه کشی,طراحی,سایه زدن

مدادهای گرافیتی به عنوان اولین و پر استفاده ترین نوع از انواع مداد به دلیل تطبیق پذیری که دارند به طور گسترده برای نقشه کشی، طراحی و سایه زنی استفاده می شوند. هنرمندان از آنها برای ایجاد طرح‌های اولیه استفاده می‌کنند، شکل‌ها و نسبت‌های اولیه سوژه‌هایشان را به تصویر می‌کشند. محدوده سطوح سختی و درجه های سرب به هنرمندان اجازه می دهد تا عمق و بعد به نقاشی های خود اضافه کنند. طراحی با مداد گرافیتی هنرمندان را قادر می سازد تا آثار هنری واقع گرایانه و دقیق خلق کنند. نوک ظریف یک مداد خطوط دقیق، جزئیات پیچیده و سکته های واضح را امکان پذیر می کند. هنرمندان می توانند با تغییر فشار و زاویه مداد به طیف وسیعی از جلوه ها، از نرم و ظریف تا پررنگ و دراماتیک دست پیدا کنند. تکنیک‌های سایه‌زنی نقش مهمی در جان بخشیدن به نقاشی‌ها دارند. هنرمندان از روش‌های سایه‌زنی مختلفی مانند هچ کردن، هچ کردن متقاطع و استیپلینگ برای افزودن عمق، بافت و واقع‌گرایی به آثار هنری خود استفاده می‌کنند. مدادهای گرافیتی ابزار عالی برای تسلط بر این تکنیک ها هستند، زیرا امکان انتقال صاف بین مناطق روشن و تاریک را فراهم می کنند.

مداد رنگی:

پایه مومی در مقابل روغنی، ترکیب رنگ و لایه بندی مداد رنگی یک انتخاب محبوب برای هنرمندان، تصویرگران و علاقه مندان به رنگ آمیزی است.آنها طیف گسترده ای از رنگ های زنده را ارائه می دهند و می توانند بر روی سطوح مختلف، از کاغذ گرفته تا بوم، استفاده شوند. درک ویژگی‌های مداد رنگی به شما کمک می‌کند هنگام ایجاد آثار هنری رنگارنگ، انتخاب‌های آگاهانه داشته باشید. مداد رنگی در دو نوع اصلی وجود دارد: پایه مومی و پایه روغنی.

مدادهای رنگی مبتنی بر موم از ترکیب رنگدانه ها با چسب مومی ساخته می شوند، در حالی که مدادهای رنگی مبتنی بر روغن از چسب روغنی استفاده می کنند. مدادهای مبتنی بر موم به دلیل کاربرد صاف، سهولت در ترکیب و رنگ‌های زنده معروف هستند. آنها برای لایه بندی رنگ ها و ایجاد گرادیان های ظریف ایده آل هستند. از طرف دیگر مدادهای رنگی روغنی بافت نرم و کرم تری دارند. آنها به دلیل رنگ های غنی و تند خود شناخته می شوند و این ویژگی آنها را برای خلق آثار هنری جسورانه و پر جنب و جوش عالی می کند. مدادهای مبتنی بر روغن نیز برای ترکیب و لایه بندی عالی هستند، اما به دلیل رنگدانه بالاتر، به مهارت و کنترل بیشتری نیاز دارند. هنگام کار با مداد رنگی، ترکیب رنگ یک تکنیک مهم است. با لایه بندی و ترکیب رنگ های مختلف، هنرمندان می توانند طیف گسترده ای از رنگ ها، سایه ها و تن ها را ایجاد کنند. مخلوط کردن را می توان از طریق روش های مختلفی انجام داد، مانند استفاده از یک استامپ ترکیبی، یک مداد مخلوط کن بی رنگ، یا به سادگی لایه بندی رنگ ها با فشار کم.

موارد استفاده از مداد رنگی: کتاب های رنگ آمیزی,هنرهای زیبا,تصاویر

مدادهای رنگی کاربردهای گسترده ای دارند، از کتاب های رنگ آمیزی گرفته تا هنرهای زیبا و تصاویر. کتاب های رنگ آمیزی به عنوان نوعی آرامش و بیان خلاقانه در بین بزرگسالان محبوبیت زیادی به دست آورده اند. مداد رنگی به دلیل سهولت استفاده، دقت و توانایی در ایجاد طرح های پیچیده، انتخاب ارجح برای کتاب های رنگ آمیزی است. در دنیای هنرهای زیبا، مداد رنگی به عنوان یک رسانه همه کاره شناخته شده است. هنرمندان از رنگ استفاده می کنند. مداد برای ایجاد آثار هنری دقیق و واقع گرایانه، به ثبت رساندن ظرایف ظریف نور و سایه. طیف رنگ ها و توانایی لایه بندی و ترکیب، مداد رنگی را به ابزاری ارزشمند برای ایجاد تصاویر خیره کننده تبدیل می کند. تصویرگران همچنین برای جان بخشیدن به طرح های خود به مداد رنگی متکی هستند. مدادهای رنگی که یکی از پر طرفدارترین ها در بین انواع مداد به حساب می آیند به خطوط دقیق و کنترل شده اجازه می دهند و برای ایجاد جزئیات پیچیده و تصاویر پر جنب و جوش عالی هستند. آنها اغلب در ترکیب با رسانه های دیگر، مانند جوهر یا آبرنگ، برای افزودن عمق و بعد به اثر هنری استفاده می شوند.

مداد نوکی (مکانیکی):

اندازه گرافیت، مکانیسم جمع شدنی و دقت مدادهای مکانیکی که به عنوان یکی دیگر از انواع مداد و مدادهای پیشران نیز شناخته می‌شوند، انتخابی محبوب برای نوشتن، طراحی و نقشه‌های فنی هستند. بر خلاف مدادهای سنتی، مدادهای مکانیکی از مکانیزمی برای بازکردن و جمع کردن سرب استفاده می‌کنند و نیازی به تراشیدن ندارند. درک ویژگی های مدادهای مکانیکی به شما کمک می کند ابزار مناسبی را برای نیازهای خاص خود انتخاب کنید.

یکی از ویژگی های کلیدی مدادهای مکانیکی، امکان انتخاب سایز سرب است. مدادهای مکانیکی در اندازه‌های مختلف سرب، از 0.3 میلی‌متر تا 0.9 میلی‌متر یا حتی بزرگتر عرضه می‌شوند. اندازه سرب ضخامت و دقت خط را تعیین می کند. اندازه‌های سرب کوچک‌تر، مانند 0.3 میلی‌متر یا 0.5 میلی‌متر، برای جزئیات دقیق و نقشه‌های فنی ایده‌آل هستند، در حالی که اندازه‌های سرب بزرگ‌تر، مانند 0.7 میلی‌متر یا 0.9 میلی‌متر، برای خطوط پررنگ و رسا مناسب‌تر هستند.

مکانیزم جمع شدنی یکی دیگر از ویژگی های مهم مدادهای مکانیکی است. بیشتر مدادهای مکانیکی دارای مکانیزم فشاری یا چرخشی برای باز کردن و جمع کردن سرب هستند. این کار نیاز به تیز کردن را از بین می برد و یک نوک تیز و ثابت را همیشه تضمین می کند. برخی از مدادهای مکانیکی دارای یک پاک کن داخلی هستند که آنها را برای اصلاح سریع راحت می کند. دقت یک مزیت کلیدی مدادهای مکانیکی است. سرب نازک و ریز به خطوط دقیق اجازه می دهد که برای نقشه های فنی، نمودارها و نوشتن عالی است. مکانیسم جمع شدنی، عرض خط ثابت را تضمین می‌کند و از تغییراتی که می‌تواند با مدادهای سنتی رخ دهد اجتناب کند. مدادهای مکانیکی به دلیل دقت و قابلیت اطمینان مورد علاقه معماران، مهندسان و دانشجویان هستند.

اینجا در انتخاب مداد باید به چند فاکتور توجه کرد: هدف : تعیین استفاده اولیه از مداد. آیا در حال طراحی، نوشتن، یا رنگ آمیزی هستید؟

تکنیک : تکنیک هایی را که می خواهید کشف کنید یا به آنها مسلط شوید، در نظر بگیرید. مدادهای مختلف برای تکنیک های خاص مناسب تر هستند. مدیوم : اگر قصد دارید از رسانه های دیگری مانند آبرنگ یا نشانگر استفاده کنید، مدادی را انتخاب کنید که مکمل جلوه مورد نظر شما باشد.

بودجه : برای خرید مداد خود بودجه تعیین کنید. برخی از مدادها می توانند بسیار گران باشند، بنابراین محدودیت های بودجه خود را در نظر بگیرید. با در نظر گرفتن این عوامل، می توانید در بین انواع مداد، مداد مناسبی را انتخاب کنید که متناسب با نیازها و ترجیحات شما باشد. در نهایت کاوش در دنیای انواع مداد،مدادها بسیار بیشتر از ابزارهای ساده نوشتن هستند. آنها ابزار خلاقیت، بیان و کاوش هستند. درک انواع مدادها، ویژگی های منحصر به فرد آنها و کاربردهای متنوع آنها به شما این امکان را می دهد که پتانسیل هنری خود را آزاد کنید. چه یک هنرمند باتجربه، یک دانش‌آموز، یا فردی که به سادگی از تجربه لمسی قرار دادن مداد روی کاغذ لذت می‌برد، یک مداد برای شما وجود دارد.

از مدادهای گرافیتی برای طراحی و سایه زدن گرفته تا مدادهای رنگی برای تصاویر پر جنب و جوش، و از مدادهای مکانیکی برای دقت تا مدادهای تخصصی برای جلوه های منحصر به فرد، دنیای مدادها امکانات بی پایانی را ارائه می دهد. بنابراین، یکی از انواع مدادها را بردارید، تخیل خود را آزاد کنید و اجازه دهید خلاقیت شما جریان یابد. زیبایی و تطبیق پذیری مدادها را در آغوش بگیرید و سفری را برای ابراز وجود و کشف هنری آغاز کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *